Blog

De meerwaarde van genormaliseerd werkkapitaal bij bedrijfsoverdrachten

Home Kennisbank Wat is genormaliseerd werkkapitaal

Bij de verkoop van uw bedrijf komt veel kijken, van financiële analyse en waardebepaling tot onderhandelingen, due diligence en het opstellen van waterdichte contracten. Een ander belangrijk onderdeel is het vaststellen van een correct werkkapitaalniveau. Werkkapitaal vormt de financiële buffer die nodig is om de dagelijkse activiteiten van een onderneming soepel te laten verlopen. Dit omvat onder andere liquide middelen, voorraden, debiteuren en crediteuren.

Om te zorgen voor een eerlijke transactie tussen koper en verkoper, wordt het werkkapitaal vaak genormaliseerd. Maar wat betekent dat precies en waarom is dit zo belangrijk bij een bedrijfsoverdracht?

Wat is genormaliseerd werkkapitaal?

Genormaliseerd werkkapitaal is het gemiddelde werkkapitaalniveau van een onderneming over een representatieve periode, gecorrigeerd voor eenmalige of uitzonderlijke gebeurtenissen. Overnameadviseur Simon van Esch legt uit: “Dit helpt een realistisch beeld te schetsen van de werkelijke operationele kapitaalbehoefte van uw bedrijf. Zonder deze normalisatie kunnen schommelingen in werkkapitaal leiden tot een vertekend beeld en daarmee tot onenigheid over de waarde van de onderneming.”

Bij een bedrijfsoverdracht is het gebruikelijk om afspraken te maken over een doelwerkkapitaal. “Een goed vastgesteld werkkapitaalniveau voorkomt dat de onderneming na de overname direct in financiële problemen komt door een tekort aan middelen of juist overtollig kapitaal vastzet in bijvoorbeeld onnodig hoge voorraden.”

Genormaliseerd werkkapitaal is cruciaal bij overnames

Een correcte bepaling van het genormaliseerde werkkapitaal beschermt zowel de koper als de verkoper. Zonder heldere afspraken kan een koper na de overname onverwachts geconfronteerd worden met een liquiditeitstekort. Aan de andere kant kan een verkoper benadeeld worden als er meer werkkapitaal wordt overgedragen dan noodzakelijk is, waardoor hij feitelijk geld misloopt.

“Door het werkkapitaal te normaliseren, worden incidentele fluctuaties geëlimineerd en wordt een stabiele basis gelegd voor de continuïteit van de onderneming na de overdracht,” licht Simon van Esch toe. “Dit voorkomt financiële tegenvallers en misverstanden tussen beide partijen.”

Waarop letten bij werkkapitaal in een overnameproces?

In de praktijk zijn er diverse zaken om rekening mee te houden rondom werkkapitaal binnen overnames.

  1. Duidelijke definitie werkkapitaal:
    “Maak duidelijke afspraken over wat precies onder werkkapitaal valt, voordat de onderhandelingen starten. Dit kan per sector en onderneming verschillen. Stem bijvoorbeeld af of achterstallige betalingen, vooruitbetalingen of bepaalde kortlopende schulden worden meegenomen.”
  2. Neem seizoensinvloeden mee:
    “Sommige bedrijven hebben te maken met sterke seizoensgebonden schommelingen in hun werkkapitaal. Het is daarom van belang om niet alleen naar de meest recente cijfers te kijken, maar naar een gemiddelde over een langere periode. Zo voorkomt u dat een momentopname een vertekend beeld geeft.”
  3. Voorkom manipulatie van werkkapitaal:
    “In sommige gevallen kan een verkoper proberen het werkkapitaal gunstiger te laten lijken door bijvoorbeeld facturen later te betalen of voorraden af te bouwen vlak voor de verkoop. Zowel koper als verkoper moeten zich bewust zijn van dergelijke praktijken en hier tijdens de due diligence goed naar kijken.”
  4. Maak afspraken over correcties en verrekeningen:
    “Het kan voorkomen dat na de overdracht blijkt dat het werkelijke werkkapitaal afwijkt van het vooraf bepaalde niveau. In dat geval is het verstandig om in de koopovereenkomst clausules op te nemen over hoe dergelijke afwijkingen worden verrekend. Dit voorkomt juridische en financiële discussies achteraf.”

Wat zijn de gevolgen als werkkapitaal verkeerd wordt ingeschat?

Het verkeerd inschatten van werkkapitaal kan gevolgen hebben voor zowel koper als verkoper. Simon van Esch vertelt hoe de vork in de steel zit:

  • Liquiditeitsproblemen voor de koper:
    “Als uw bedrijf wordt overgedragen met een te laag werkkapitaal, kan de koper direct na de transactie in financiële problemen komen. Dit kan ertoe leiden dat rekeningen niet op tijd worden betaald, waardoor relaties met leveranciers en andere partijen onder druk komen te staan.”
  • Verlies van waarde voor de verkoper:
    “Wanneer er meer werkkapitaal wordt overgedragen dan nodig, betekent dit dat u als verkoper feitelijk geld laat liggen. Dit kan oplopen tot aanzienlijke bedragen, vooral bij grotere bedrijven en dat wil u uiteraard voorkomen.”
  • Discussies en vertragingen in het overnameproces:
    “Onenigheid over werkkapitaal kan het overnameproces vertragen of zelfs laten mislukken. Een gedegen analyse en tijdige afspraken hierover voorkomen dat onderhandelingen onnodig ingewikkeld worden en dragen bij aan een soepel overnameproces.”

Deskundige begeleiding voor een succesvolle overdracht

Het correct inschatten en normaliseren van werkkapitaal is een complexe aangelegenheid. Voor ondernemers die hun bedrijf verkopen of een bedrijf overnemen, is het daarom verstandig hier een specialist bij te betrekken. “Een ervaren overnameadviseur helpt u bij het vaststellen van een realistisch werkkapitaalniveau, het beoordelen van historische trends en het identificeren van mogelijke risico’s,” stelt Simon van Esch.

“Een goed begeleid overnameproces minimaliseert onzekerheden en zorgt ervoor dat zowel koper als verkoper een eerlijke en transparante transactie kunnen sluiten. Dit verhoogt de kans op een succesvolle bedrijfsoverdracht.”

De juiste methode

Het genormaliseerde werkkapitaal speelt een niet te onderschatten rol bij bedrijfsoverdrachten. “Een correcte bepaling voorkomt financiële tegenvallers en draagt bij aan een soepele transitie,” benadrukt Simon van Esch. “Door de juiste methoden te gebruiken en gespecialiseerde begeleiding in te schakelen, kunt u ervoor zorgen dat uw overnameproces optimaal verloopt en geen verrassingen met zich meebrengt.” Hierbij kan het per gebruikte methode leiden tot grote verschillen in de uitkomst die in het voordeel of nadeel kan zijn van een partij.

Meer informatie over methodes om het genormaliseerde werkkapitaal te berekenen zijn te vinden in de whitepaper “Werkkapitaal.”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl